Welkom op het Squla-forum

Squla Community

Deze vraag van squla (voortplanting)


#1

Wij hebben sinds vandaag Squla en mijn kind, groep 8, begon enthousiast.
Maar gelijk bij het eerste onderwerp wat ze uitkoos, Voortplanting (ja haha als beginnende puber heel grappig) komt er een vraag… en het in jullie ogen “juiste” antwoord stuit ons beide tegen de borst.
Beste Squla, we leven in 2017!

p

Tegenwoordig planten mensen zich niet meer alleen voort door middel van paring!
Ja, natuurlijk heb je een eicel en een zaadje nodig. Maar daar komt niet in alle gevallen een paring bij kijken.

Mijn kind is transgender (maar eigenlijk zou dat niet uit moeten maken, deze vraag is gewoon kortzichtig) raakt dit, is hierdoor nu volledig van slag.
Zij gaat nooit kinderen krijgen via de natuurlijk weg en ja ze is nog jong, maar daar wel erg mee bezig.


#2

Beste Mamrite,

Dank voor je bericht. Wat vervelend dat je kind zo van slag raakte van de vraag. De quiz waar deze vraag in staat, is een biologiequiz. Deze quiz heeft dus als doel om biologisch gezien uit te leggen hoe nieuw leven ontstaat. Het antwoord is hierbij niet incorrect: mensen planten zich voort door middel van paring. Dat er ook andere manieren zijn om een eitje te bevruchten/een kind te krijgen, is natuurlijk waar, maar dat doet ons inziens geen afbreuk aan de vraag. Wel is het jammer dat we in een quiz niet altijd de ruimte hebben om meer te vertellen/nuances aan te brengen. Dan wordt de toelichting namelijk te lang en haken kinderen af. Wij hopen dan ook dat ouders en leerkrachten aanvullende informatie zullen geven wanneer kinderen hier vragen over hebben.

We hebben naar aanleiding van je vraag wel kritisch gekeken naar de quizvragen in deze missie. We hebben besloten om extra toelichting bij de volgende vraag toe te voegen: ‘Voor de bevruchting zijn een zaadcel en een eicel nodig. Hoe komt een zaadcel bij een eicel?’. Het antwoord is: ‘Hij zwemt ernaartoe’. Hier zal in het wist-je-datje in het vervolg als toelichting gegeven worden: ‘Soms worden een eicel en zaadcel buiten het lichaam van de vrouw samengebracht. Dokters bevruchten het eitje dan in het laboratorium. Daarna wordt het eitje teruggebracht in de buik van de moeder.’

Hopelijk hebben we je hiermee voldoende geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

Team Squla